Soorten Fietsen

Bakfiets

foto bakfietsDe bakfiets is de laatste jaren enorm populair geworden. Met een bakfiets kun je gemakkelijk veel boodschappen vervoeren en meerdere kinderen tegelijkertijd vervoeren. Bovendien heb je altijd zicht op de bak, zodat je ook altijd goed je kinderen in de gaten kunt houden. De bakfiets heeft een lage instap waardoor je makkelijk kunt opstappen en afstappen en het zwaartepunt ligt laag bij de grond. Dit maakt dat de fiets goed wendbaar en makkelijk en licht te besturen is.
Soorten Bakfiets

Je hebt grofweg twee soorten bakfietsen, de tweewielers en de bakfietsen op 3 wielen ofwel de driewielerbakfietsen. De tweewieler en driewieler bakfietsen hebben elk andere afmetingen en capaciteit. Ook het sturen van de bakfiets verschilt bij een tweewieler van de driewieler.

Elektrische bakfiets

Met de groeiende populariteit van de e-bikes, de elektrische fiets zijn er sinds enkele tijd ook bakfietsen verkrijgbaar als e-bike variant. Het trappen wordt dan ondersteund met een lichte elektromotor. Zeker prettig als je fiets vaak zwaar beladen is met kinderen en/of boodschappen.

Is een bakfiets veilig om kinderen te vervoeren?

Bakfietsen zijn in principe zeer geschikt voor het veilig vervoeren van kinderen. Wel moet je op een aantal zaken letten bij aanschaf van deze fiets en moet je zorgen voor de juiste accessoires om je kinderen veilig te vervoeren. Als eerste is het belangrijk dat je een bakfiets koopt die een ce-keur heeft. Dit geldt in principe voor alle fietsen die gemaakt zijn in Europa. Voor onbekendere merken van buiten Europa is het belangrijk dit wel te controleren. Vervoer je kleine kinderen dan heb je vaak een peuterschaal (ook wel babyschaal genoemd) nodig. Verder moet je erop letten dat je fiets voorzien is van gordels voor de kinderen. Uiteraard moet je er ook voor zorgen dat de kinderen altijd de gordels dragen als ze in de bak van de fiets zitten. Kinderen en stilzitten is nu eenmaal niet wat vaak voorkomt. Ook is het verstandig eerst uitgebreid proef te rijden zonder kinderen of bagage om het fietsen met de bakfiets onder de knie te krijgen. Leren fietsen op een bakfiets vergt wel wat gewenning, want het is toch wat anders dan fietsen met een gewone fiets.

Fietsmerken Bakfiets

Er zijn vele fabrikanten die een bakfiets in hun assortiment hebben. Soms hebben ze alleen tweewieler uitvoering, soms alleen de driewieler variant. Niet zelden ook vind je bij een fabrikant beide type bakfietsen. Het aanbod aan bakfietsen is erg groot in Nederland dus uitgebreid vergelijken en proefrijden is verstandig. Merken bakfietsen zijn onder meer Babboe, Johnny Loco Bakfietsen, Nihola, Tuk tuk bakfietsen en WorkCycles.

 
 
© Fietswijzer.info – Fietsen | Bakfiets

Fietswijzer.info is een onafhankelijke website en biedt deskundige en onafhankelijke informatie over fietsen, fietsonderdelen, accessoires en meer.