Fietsaccessoires

Fietsendrager

foto Fietsendrager trekhaakEen fietsendrager is een perfecte oplossing als u de fietsen met de auto wilt meenemen bijvoorbeeld op vakantie. De fietsendragers zijn er in verschillende uitvoeringen, materialen en prijsklassen. De meeste dragers zijn geschikt voor 2 fietsen, maar je hebt ze ook voor vier fietsen of zelfs een drager speciaal geschikt voor de zwaardere e-bikes. De huidige generatie dragers zijn eenvoudig te bevestigen aan de auto, zijn zoveel mogelijk van lichte materialen gemaakt en hebben over het algemeen een lange levensduur.Soorten fietsendrager voor de auto

Om de juiste fietsendrager te kiezen, moet je jezelf de nodige vragen stellen zoals: hoeveel fietsen wil je vervoeren, wil je gewone fietsen, mountainbikes of de populaire e-bikes vervoeren? Wil de fietsen of het dak vervoeren, op de achterklep van de auto of op een trekhaak? Verder is het belangrijk wat voor type auto je hebt. Er zijn speciale dragers voor auto’s met een reservewiel achterop en voor hybride auto’s beschikbaar. Ook zijn er types die de mogelijkheid bieden om toch de achterklep van de auto te openen als de drager met fietsen achterop staat en je hebt dragers waarbij je niet de achterklep kunt openen met de fietsendrager achterop de auto gemonteerd. Kortom, het vraagt wat denkwerk vooraf om tot de juiste keuze te komen die het beste past bij je wensen en die passen op je auto.

Merken fietsendragers

Bekende merken fietsendragers zijn Spinder, Thule en Twinnyload. Zij hebben vele soorten, uitvoeringen en prijsklassen fietsendragers in hun assortiment in grofweg 3 typen: Fietsendragers voor op het dak, voor op de achterklep en voor op de trekhaak. Daarnaast hebben zij ook keuze uit materiaalsoorten en fietsendragers beschikbaar voor jeeps en suv’s met het reservewiel achterop de auto. Ook voor hybride auto’s hebben zij vaak een of meerdere typen fietsendragers beschikbaar.

Fietsendrager met trekhaak

Bij fietsdragers die op de trekhaak gemonteerd worden, kun je kiezen voor een standaard fietsendrager of voor een inklapbaar model, een zogenoemde schaardrager. Deze laatste is ook in de kofferbak te vervoeren als je hem niet nodig hebt. Verder adviseren wij om in ieder geval te kiezen voor een trekhaakfietsendrager die beschikt over een kantelsysteem. Fietsendragers met een kantelsysteem maken het mogelijk dat je ook de achterklep van de auto kunt openen terwijl de fietsendragers met fietsen achterop staan.

Fietsendragers zonder trekhaak

Als je een auto zonder trekhaak hebt, kun je kiezen voor een fietsendrager op het dak of voor een fietsendrager op de achterklep van je auto. Met een fietsendrager op het dak, de zogenoemde dakdrager kun je tot 4 fietsen veilig vervoeren. Wel dien je rekening te houden met meer luchtweerstand en een hoger brandstofverbruik. Met een achterklepdrager kun je maximaal 3 fietsen vervoeren. Omdat de fietsen achter de auto zitten heb je wat minder last van luchtweerstand en ook een iets lager brandstofverbruik ten opzichte van de dakdragers.

Gewicht Fietsendrager

Dat het belangrijk is dat je fietsendrager het gewicht van uw fiets(en) kan dragen staat voorop. Maar een lichtgewicht fietsendrager kan ook heel prettig zijn, je moet de drager immers wel monteren en van tijd tot tijd naar de auto tillen. Een goed hanteerbare (gemakkelijk draagbare) fietsdrager is dan een uitkomst.

Fietsendrager en wettelijke eisen

In Nederland gelden wettelijke eisen ten aanzien van het vervoeren van fietsen op een fietsendrager. Zo mag de maximaal toelaatbare kogeldruk niet worden overschreden. Ook mogen de fietsen niet meer dan 20 centimeter aan de zijkanten van de auto uitsteken en scherpe delen mogen in het geheel niet uitsteken. De fietsendrager en de fietsen mogen niet de achterlichten en de kentekenplaat bedekken. Als dit het geval is, dan moet de fietsendrager beschikken over een witte kentekenplaat en een werkende lichtvoorziening. Buiten Nederland worden in sommige landen strengere eisen gesteld, met name ten aanzien van het uitsteken van delen van de fiets. In sommige landen mag er niet uitsteken aan de zijkant van de auto.

 

© fietswijzer.info – Fietsen | Fietsendrager

Fietswijzer.info is een onafhankelijke website en biedt deskundige en onafhankelijke informatie over fietsen, fietsonderdelen, accessoires en meer.