Soorten Fietsen

Ligfiets

foto nieuwe ligfietsDe ligfiets is een bijzondere fiets die je niet zo vaak in het straatbeeld tegenkomt.

Door hun beperkte hoogte zijn ze minder goed zichtbaar in het verkeer en worden ze makkelijker over het hoofd gezien door auto’s. Ook spreekt het niet iedereen om halfliggend aan het verkeer deel te nemen vermoedelijk omdat het een kwetsbaar gevoel geeft. Voor stadsritjes is een ligfiets ook niet echt ideaal. Snel opstappen en afstappen is er met een ligfiets niet bij. Ook zelf heb je wat minder goed zicht op een ligfiets op de rest van het verkeer.

Toch heeft de lighouding zoals bij de fiets ook voordelen. Je ligt tamelijk ontspannen op je (onder)rug, vergelijkbaar met onderuit zitten op de bank thuis. Door deze houding wordt er niets afgekneld. Je kunt met de ligfiets ook zadelpijn krijgen. Daardoor kun je zonder problemen lange tochten maken.
Ligfiets aerodynamisch

Door de halfliggende houding op deze variant fiets vang je al gauw tot 50% minder wind. De luchtweerstand met een ligfiets is dus veel lager dan op een gewone fiets zodat je makkelijker en sneller vooruit komt. Het snelheidsrecord op een ligfiets ligt ruim op 81 km per uur. Ter vergelijking, het snelheidsrecord met een racefiets ligt “maar” op ruim 56 km per uur.

Bagage op Ligfiets

Op de meeste ligfietsen kun je prima het nodige aan bagage meenemen. Je hebt wel speciale fietstassen hiervoor nodig, speciaal geschikt voor dit type fiets. In de meeste gevallen kun je dan meer bagage meenemen dan op een “gewone” fiets. Omdat het zwaartepunt lager ligt, wordt het stuurgedrag niet erg nadelig beïnvloed door veel bagage.

 
© Fietswijzer.info – Fietsen | Ligfiets

Fietswijzer.info is een onafhankelijke website en biedt deskundige en onafhankelijke informatie over fietsen, fietsonderdelen, accessoires en meer.