Soorten Fietsen

Omafiets

foto nieuwe omafietsDe omafiets is al jaren prominent aanwezig in het Nederlandse straatbeeld. Inmiddels is de fiets er in vele soorten, maten, kleuren en diverse prijsklassen en kwaliteiten en geliefd bij jong en oud.Verschillende kleuren omafietsen

Een omafiets is standaard een damesfiets met 28″ grote wielen en een gebogen buis tussen de zadelbuis en de balhoofdbuis. Dit zorgt ervoor dat de instap van de fiets extra laag en daardoor erg makkelijk is. De omafiets is niet zo Hollands als vele van ons denken. Het model komt oorspronkelijk uit Engeland en werd aan het einde van de negentiende eeuw door Nederlandse rijwielfabrikanten overgenomen van Engelse fietsenfabrikanten. Tientallen jaren later kreeg de fiets wel een aantal typisch Nederlandse details zoals bijvoorbeeld de kenmerkende, leuke klapstandaard. Tot begin jaren vijftig van de twintigste eeuw was bijna elke damesfiets een zogenaamde omafiets. Gaandeweg kwamen er ook andere damesfietsen bij en kreeg dit type fiets een oubollig imago. In de jaren 80 werd de omafiets weer ongekend populair onder meisjes en jonge vrouwen. Sindsdien is de fiets eigenlijk niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Iedereen heeft een zijn of haar eigen smaak en dit geldt natuurlijk ook voor omafietsen. Dit typ fiets is dan ook niet alleen meer in zwart of wit verkrijgbaar. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. De meest populaire kleuren en uitvoeringen op dit moment zijn de volgende:

 • Zwarte omafiets
 • Matzwarte omafiets
 • Witte omafiets
 • Omafiets met tijgerprint / luipaard print

Omafiets op maat kopen

Bij diverse online fietsenwinkels kun je je fiets online op maat maken en kopen. Je kiest dan de kleur en maat omafiets uit die je wilt. wagen en kiest vervolgens de accessoires zoals een transportrek, een fietskrat of bijvoorbeeld een rieten mand voor bij de fiets. Soms kun je een andere kleur bagagedrager of wielen kiezen. Of een andere kleur kettingkast voor je fiets.

Welke maat omafiets?

Wellicht vraag je je af welke maat omafiets voor jou de juiste is. kijk daarvoor op onze fietsframe maten tabel.

Zithouding Omafiets

Een omafiets heeft een langer balhoofd dan andere fietsen. Daardoor zit je rechterop dan bij andere modellen fietsen.

Comfort Omafiets

Het frame van een omafiets heeft een zeer lage instap. Dat is makkelijk, maar maakt het frame ook wat slapper. Onder het rijden voel je dat het frame van de fiets minder star is doordat het frame een beetje meeveert. De zithouding en de vering van het frame maken dat de omafiets vooral een comfortabele fiets is. Het gewicht van de fietser rust veel meer dan bij een andere fiets op het zadel. Een breed en goed geveerd zadel is dan ook extra belangrijk.

Prijs-kwaliteit Omafiets

Omafietsen zijn verkrijgbaar is verschillende prijsklassen, kleuren en maten. De prijzen van een omafiets variëren van circa 150 euro tot tot circa 700 euro. Het spreekt voor zich dat ook de kwaliteit verschilt. De duurdere fietsen zijn doorgaans ook gemaakt van van kwalitatief betere materialen en onderdelen. Bij een dure fiets zullen de verwachtingen ten aanzien van duurzaamheid en levensduur logischerwijs hoger zijn dan bij een goedkope fiets. Kijk bij een prijsvergelijking goed welke accessoires wel en niet inbegrepen zijn (slot, standaard, type verlichting, jasbeschermers, eventueel fietstassen, transportrek, fietskrat).

Kenmerken Omafiets

De omafietsen van tegenwoordig hebben vrijwel allemaal:

 • een klassiek recht stuur
 • een gesloten kettingkast
 • jasbeschermers op het achterwiel
 • een terugtraprem (sommige merken hebben ook een omafiets met versnellingen)
 •  
  © fietswijzer.info – Fietsen | Omafiets

Fietswijzer.info is een onafhankelijke website en biedt deskundige en onafhankelijke informatie over fietsen, fietsonderdelen, accessoires en meer.