Fietsonderdelen

Fietsremmen

fietsremmen

Soorten Fietsremmen

Een belangrijk punt bij een fiets zijn de fietsremmen. Bij aankoop van een fiets kunt u kiezen uit een aantal remsystemen. In grote lijnen zijn er twee soorten remsystemen: de terugtraprem en de handremmen.Terugtraprem fiets

De meest simpele vorm is de terugtraprem. Wilt u vooral een goedkope fiets, dan kunt u het beste kiezen voor een fiets met een stevige terugtraprem. De terugtraprem werkt op het achterwiel als men achteruit trapt. Deze rem is vrij krachtig en met name goed geschikt voor kinderen en oudere mensen.

Handremmen fiets

Met handremmen op de fiets kunt u gemakkelijk remmen en goed doseren hoe hard u wilt remmen. Handremmen zijn er in verschillende soorten afhankelijk van de toegepaste techniek zoals velgremmen, trommelremmen, V-brakes, hydraulische remmen en rollerbrakes. Handremmen zijn, logischerwijs, aan het stuur. Handremmen werken op het voor- en achterwiel. Een op het voorwiel en één op het achterwiel. U moet ze gelijktijdig inknijpen om goed te remmen. U moet zeker nooit alleen de rem van het voorwiel in knijpen, omdat u dan het gevaar loopt over de kop te slaan. Knijpt u alleen de rem van het achterwiel in, dan loopt u de kans dat het achterwiel ‘wegslaat’ en u slipt.

V-brake remmen

De V-brake remmen zijn eigenlijk de moderne handremmen met remblokjes. De V-brake rem geeft prima remresultaten door de geavanceerde constructie en grote remblokjes. Door het gebruik van moderne kunststoffen hebben de V-brakes remblokjes veel meer grip in vergelijking met de bekende remblokjes van vroeger. Op atb’s, moutainbikes en hybridefietsen worden meestal V-brakes gebruikt.

Rollerbrake remmen

De Rollerbrake is een zeer geavanceerd remmechanisme afgeleid van de trommelremmen. De rollerbrake werkt op ‘rolletjes’ die de remsegmenten in de remmantel drukken. De rollerbrake rem zorgt voor goede remprestaties van de fiets. Ook bij nat weer zorgt de rollerbrake voor een goede rem. Daarnaast is het rollerbrake remsysteem een gesloten systeem waardoor het ook onderhoudsvriendelijk is.

 
© Fietswijzer.info – Fiets | Fietsremmen

Fietswijzer.info is een onafhankelijke website en biedt deskundige en onafhankelijke informatie over fietsen, fietsonderdelen, accessoires en meer.